تبلیغات
دانشنامه آزاد - اتانول
 
دانشنامه آزاد
 
 
سه شنبه 1 شهریور 1390 :: نویسنده : BASE
اتانول
Skeletal formula of ethanol
Spacefill model of ethanol
Skeletal formula of ethanol with all explicit hydrogens added
Ball and stick model of ethanol
نام‌های دیگر Absolute alcohol

Alcohol
Drinking alcohol
Ethyl alcohol
Ethyl hydrate
Ethyl hydroxide
Ethylic alcohol
Ethylol
Grain alcohol
Hydroxyethane
Methylcarbinol

شناسه‌ها
شماره CAS
[۶۴-۱۷-۵]
پاب‌کم ۷۰۲
شماره EINECS ۲۰۰-۵۷۸-۶
شماره UN ۱۱۷۰
دراگ‌بانک DB۰۰۸۹۸
KEGG D۰۰۰۶۸
MeSH Ethanol
ChEBI CHEBI:۱۶۲۳۶
شماره RTECS
KQ۶۳۰۰۰۰۰
کد اِی‌تی‌سی D۰۱AE۰۶,D08AX08, V03AB16, V03AZ01
SMILES CCO
شناسه InChI 1/C2H6O/c1-2-3/h3H,2H2,1H3
بیلشتین 1718733
Gmelin Reference ۷۸۷
کم‌اسپایدر ۶۸۲
3DMet B۰۱۲۵۳
خواص
فرمول ملوکولی C2H6O
جرم مولی ۴۶٫۰۷ g mol−1
شکل ظاهری مایع بی‌رنگ
چگالی ۰٫۷۸۹ g/cm3
دمای ذوب
‎−114 °C, 159 K, -173 °F
دمای جوش
‎78 °C, 351 K, 172 °F
log P -0.18
فشار بخار ۵٫۹۵ kPa (at ۲۰ °C)
اسیدی (pKa) ۱۵٫۹[۲]
خاصیت بازی (pKb) -۱٫۹
ضریب شکست (nD) ۱٫۳۶
گرانروی ۰٫۰۰۱۲ Pa s (at ۲۰ °C)
قطب‌ها ۱٫۶۹ D
داروشناسی
Routes of
administration
Intramuscular

Intravenous
Oral
Topical

دگرگشت کبدی
خطرات
طبقه‌بندی EU Flammable F
EU Index ۶۰۳-۰۰۲-۰۰-۵
شماره ایمنی R۱۱
شماره نگهداری , , S۱۶
دمای اشتعال ۱۳–۱۴ °C
دمای
آتش‌گیری خودبه‌خود
۳۶۲ °C
LD50 5628 mg kg−1 (oral, rat)
تمامی داده‌ها مربوط به شرایط استاندارد(در  °C۲۵ و  kPa۱۰۰) است، مگر آنکه خلاف آن ذکر شده باشد.
Infobox disclaimer and references
مدل مولکول اتانول

اتانول یا الکل اتیلیک یا اتیل الکل با فرمول C۲H۵OH ترکیب شیمیائی با بوی خاص و آتشگیری است که در نوشیدنی‌های الکلی وجود دارد. این الکل همان ماده‌ای است که خاصیت مست کنندگی دارد و در نوشیدنی‌های الکلی با درصدهای مختلف پیدا می‌شود. علاوه بر این در صنایع مختلف کاربرد فراوان دارند. این کاربردها در عطرها و ادکلن‌ها و همچنین در وانیل و همچنین به عنوان سوخت در برخی ماشین‌های جدید می‌باشد. برای استفاده از این الکل در صنایع عطر سازی استفاده می‌کنند.

مخمر آبجو، قارچی است که با جوانه‌زدن تکثیر می‌شود، اگر این قارچ در مجاور یک ماده قندی تخمیر شود، موادی از خود خارج می‌کند که خاصیت آنزیمی داشته و موجب دگرگونی قند می‌شود. در بین قندها، گلوکز به فرمول C۶H۱۲O۶ است که در انگور وجود دارد که پس از تخمیر باعث ایجاد الکل می‌شود. تاریخچه

اتانول برای انسان از دوران باستان شناخته شده بود، زیرا این ماده، جزء اصلی مشروبات الکلی است. جداسازی آن بصورت اتانول نسبتا خالص احتمالا اولین بار توسط "جابر بن حیان" که صنعت تقطیر را گسترش داد، انجام شده است. البته بیشتر گمان می‌رود که اتانول خالص توسط "محمد زکریای رازی" دانشمند ایرانی تولید شده باشد.

محتویات


  • ۱ فرایند تولید
  • ۲ تولید اتانول صنعتی
  • ۳ خواص فیزیکی
  • ۴ کاربرد
  • ۵ منابع
  • ۶ پیوند به بیرون

فرایند تولید 

اتانول مورد استفاده در نوشابه‌های الکلی توسط فرایند تخمیر از متابولیسم گلوکز توسط گونه مخصوصی از مخمرها در غیاب اکسیژن تولید می‌شود و در پایان فرایند تخمیر غلظت اتانول را با تقطیر بالا می‌برند. برای مخلوط اتانول با آب بالاترین نقطه آزئوتروپ جوش برای ۹۵٪ الکل و ۵٪ آب است. بنابراین جزء تقطیر شده مخلوط اتانول و آب نمی‌تواند خالصتر از ۹۵ درصد باشد. برای تولید اتانول خالص‌تر، مقدار کمی بنزن به آن اضافه می‌شود.

بنزن، آزئوتروپ سه‌گانه ای با آب و اتانول تشکیل می‌دهد و مخلوط دوباره تقطیر می‌شود. نتیجه این فرایند بدست آوردن اتانول بدون آب است. با این همه چند ppm بنزن در اتانول باقی می‌ماند که جذب آن در بدن از مشخصه‌های آسیب کبدی است که در افراد الکلی دیده می‌شود.

تولید اتانول صنعتی

اتانول سوخت نسبتا خوبی برای موتورهاست و در صنعت، بصورتهای مختلفی استفاده می‌شود. اتانول مورد مصرف در صنعت را معمولاً از واکنش کاتالیزوری آب با اتیلن تولید می‌کنند. این یک واکنش افزایشی است که در آن یک مولکول آب شکافته شده، قطعات حاصل از آن به اتمهای کربن در پیوند دوگانه اضافه می‌شود. این فرایند، تولید اتانول اقتصادی‌تر از تولید آن با مخمر است.

امروزه برای تولید تجارتی آسان آن تخمیر مواد آلی زائد مانند خرده چوب و خاک اره پیشنهاد شده است. اتانول صنعتی برای مصرف انسان، نامناسب است، زیرا به آن، مقادیر کمی متانول و مواد سمی دیگر اضافه می‌شود.

خواص فیزیکی

اتانول، مایعی قابل احتراق و بی‌رنگ بوده، یکی از انواع الکلهای موجود در نوشابه‌های الکلی است. گرانروی آن، مانند آب است و بوی نسبتا تندی دارد. در صنعت بعنوان حلال و ماده واسطه شیمیایی برای تولید بیشتر ترکیبات آلی استفاده می‌شود. بدلیل تشکیل پیوند هیدروژنی با هر نسبتی در آب حل می‌شود. اتانول در مقایسه با ترکیبات آلی که وزن مولکولی یکسانی با آن دارند، نقطه جوش بالاتری دارد.

به عنوان مثال نقطه جوش پروپان که تقریبا وزن مولکولی برابری با اتانول دارد، ۴۳- درجه سانتی‌گراد است، درحالی‌که نقطه جوش اتانول ۷۸ درجه سانتی‌گراد است. دلیل این اختلاف، وجود پیوندهای هیدروژنی مربوط به گروه OH است که نیروی جاذبه میان مولکولهای مجاور را افزایش می‌دهد. اتانول خاصیت ضعیف اسیدی و بازی از خود نشان می‌دهد که خاصیت بازی آن بدلیل جفت الکترون تنهای اکسیژن بوده و خاصیت اسیدی آن، بخاطر پیوند هیدروژن با عنصر الکترونگاتیو اکسیژن است. اتانول با فلزات فعال ( Na و K و Mg و … ) وارد واکنش شده، اتوکسید ایجاد می‌کند.

کاربرد 

اتانول بدلیل نقطه ذوب پائین در صنعت ضدیخ‌سازی استفاده می‌شود. حلال بسیار خوبی است و در صنعت عطرسازی، رنگسازی و … استفاده می‌شود. محلول ٪۸۵ – ۷۰ آن بعنوان محلول ضدعفونی کننده کاربرد دارد. اتانول با تغییر دادن پروتئین و حل کردن چربی، میکرو ارگانیسمهای آنها را از بین می‌برد. البته این عمل فقط در برابر باکتریها و ویروسها و قارچها موثر است، ولی در مقابل هاگ باکتریها تاثیری ندارد. اتانول همچنین در صنایع مشروبات الکلی به میزان گسترده ای مورد استفاده قرار می‌گیرد.


مصرف بیش از حد مشروبات الکلی، بدلیل وجود اتانول در ترکیب آنها باعث ایجاد عوارض بسیاری در سلامتی انسان می‌شود که عبارتند از :

عوارض حاد

تهوع، استفراغ، افسردگی، تنگی نفس.

عوارض مزمن

اعتیاد به الکل (الکسیم)، سایروز کبدی، تاثیر در سلسله اعصاب مرکزی، تاثیر در حافظه در بلند مدت.

منابع

  1. "Ethanol – Compound Summary". The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information. http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=702.
  2. ↑ Ballinger, P., Long, F.A., J. Am. Chem. Soc., ۱۹۶۰, ۸۲, ۷۹۵.




نوع مطلب : شیمی، 
برچسب ها : الکل، اتانول، الکل میوه، مضرات اتانول،




درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : BASE
نویسندگان
نظرسنجی
آیا این سایت توانسته شما را راضی کند؟








جستجو

آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :